407. Ett rikt liv med mat, mod och egen restaurang | Med kocken Victor Schack
RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet - En podcast av Jan och Caroline Bolmeson

Kategorier:
I det här avsnittet träffar vi följaren Victor Schack som är tävlingskock och en av grundarna till restaurang Kalcium på Österlen. Det blir ett samtal om ekonomi i restaurangbranschen, dricks, misstag vi dödliga gör i köket och en massa småtips. Victor tog kontakt med oss förra året för att tacka och berätta om sin resa - från att ha jobbat på olika krogar runt om i Skåne, tävlat i både VM och OS med gott resultat, sparat på LYSA till att öppnat sin egen restaurang på Österlen. Därför tänkte vi att även du ska få bli lite inspirerad av Victor.Vi pratar om bland annat om:Hur man startar restaurang med små medel och stora drömmar – och varför man alltid ska “sälja skinnet innan björnen är skjuten”Vad fine dining egentligen betyder – och hur det kan vara både ambitiöst och inkluderande utan att bli pretentiöstHur ekonomi fungerar i restaurangvärlden: varför stjärnkrogar ofta går back*, hur man delar dricks rättvist och varför det är svårt att bli rik på krogdrift*Hur man planerar som en proffskock hemma: förberedelser, termometer, och smarta knep för att laga mat till gäster utan att få panikHur man gör restaurangupplevelser bättre för barnfamiljer – t.ex. genom att värma barnets ICA-rätt istället för att ta betalt för något barnet inte äterKockens favoritprylar i köket och varför en riktigt bra stekpanna, skärbräda och högtalare (!) gör hela skillnadenVarför smörgåstårta är godare än man tror, hur man gör risotto barnvänligt – och varför sås alltid är viktigare än man trorDessutom pratar vi om vikten av att inte jaga Michelin-stjärnor till varje pris, om hur man kan vara en bra restauranggäst, och varför värdskap och värdighet alltid slår prestige.Vi hoppas att du gillar avsnittet!Jan, Caroline och VictorLänkarVictors restaurang på ÖsterlenInnehållsförteckning00:00:00 - Intro00:02:20 - Jagar du en Michelinstjärna?00:04:04 - “Bondig” fine dining på Österlen00:07:08 - Blir du någonsin utmattad av kockyrket?00:07:46 - Hur sparar man pengar som kock?00:08:36 - Bör man ge dricks på restaurang?00:11:12 - Hur mycket ska man ge i dricks?00:13:39 - Hur är man en bra restauranggäst?00:16:25 - Varför är kockars löner så låga & yrket mansdominerat?00:19:14 - Blir man rik på att driva restaurang?00:21:56 - Hur kan nya restauranger öppna varje år i Stockholm?00:24:06 - Restaurangens framgångsrecept00:27:48 - Att jobba med begränsade medel00:29:58 - Varför erbjuder så få restauranger veganska alternativ?00:31:32 - Varför får man så få potatisar till den fina köttbiten?00:33:46 - Är det okej att be om mer mat?00:35:09 - Vad är det godaste respektive konstigaste du ätit?00:35:41 - Favoritkök/typ av mat?00:36:21 - Favoritmat som du skäms lite för? (cravings)00:37:10 - Kan man göra korv med bröd fast fine dining?00:41:57 - Kan man gå på fine dining som novis?00:47:11 - Är man snål om man inte tar vinmeny?00:48:24 - Tricken för att få bord på hypade restauranger?00:51:41 - Julbord - hiss eller diss?00:57:37 - Tre viktigaste sakerna att spendera pengar på i ett kök?01:03:01 - Proffs använder termometer, proffs gör inte det01:05:33 - Förberedd så mycket du kan!01:08:56 - Såhär lyckas du med fisk01:11:34 - Kan man tillaga en oxfilé på 225 grader?01:15:47 - Bästa rätten till en barnfamilj som ändå känns lite piffig?01:16:24 - Hur bokar man bord på Victors restaurang? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.