#125 Ny studie: Mindre animalier – högre risk för kroniska sjukdomar
Paleoteket - En podcast av Karl Hultén och Anna-Maria Norman

Vegetarisk och vegansk kost hyllas ofta som vägen till bättre hälsa och lägre inflammation. Men vad händer egentligen när vi följer en strikt växtbaserad kost över lång tid – särskilt efter 60 års ålder eller vid autoimmun sjukdom?I en ny stor studie, publicerad i tidskriften npj Aging, följdes nästan 3 000 friska äldre vuxna under sex år. Resultatet: Ju mindre animaliska livsmedel deltagarna åt, desto högre blev risken för kroniska sjukdomar, kognitiv svikt och fysisk funktionsnedsättning. För veganer var sannolikheten att uppnå hälsosamt åldrande 57 % lägre jämfört med allätare.I det här avsnittet går vi igenom:Vad begreppet ”hälsosamt åldrande” innebär – och varför så få veganer uppnådde detVilka näringsbrister som ofta förekommer i växtbaserad kost och hur de påverkar immunförsvaretHur risken för autoimmuna sjukdomar och inflammation kan påverkas av kostenVarför äldre personer är särskilt sårbara vid lågt intag av animaliska näringsämnenVad du bör tänka på om du följer en växtbaserad kost och vill skydda din långsiktiga hälsa🎧 Lyssna nu för att ta reda på vad den senaste forskningen säger om växtbaserad kost, och hur du bäst stöttar ditt immunförsvar och åldrande med rätt näring!GÅ MED I VÅRT COMMUNITY [PREMIUMINNEHÅLL] Läs mer om vårt medlemskap Hälsodetektiverna: https://www.paleoteket.se/medlemskap/NYHETSBREV Värdefull information [Gratis!]: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/För mer information, besök vår hemsida: https://www.paleoteket.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.